Hokje voor Kees

Hokje voor Kees

Waar pas ik? Wie ben ik?

Dit zijn vragen waar ik zelf al lange tijd mee heb geworsteld en waar ik deels antwoord op heb gekregen. Ik heb gemerkt dat toen ik in 2018 daadwerkelijk stappen zette buiten de gebaande paden en werk ben gaan maken van mijn passie, dat ook andere mensen zich meer dan ooit afvragen wie ik ben en in welk hokje ik te plaatsen ben. Is Kees aanbiddingsleider of maker van het nieuwe (christelijke) Nederlandse lied? Tijdens mijn releaseconcert werd in een interview geinend gevraagd, ben je de nieuwe Kees Kraayenoord of Kees Borsato? Waar ga je spelen? In de kerk of ga je seculier? De ene person ziet je linksaf gaan en de ander rechtsaf.

Waar ik eerder een druk voelde om keuzes hierin te maken heb ik in de loop van 2018 de keus gemaakt niet links te gaan, niet rechts maar recht door het midden. Ik heb er zelfs nog even over getwijfeld om het album ook daadwerkelijk zo te noemen ‘Recht door het midden’. Dit klinkt nog vaag. Want wat betekent dit dan?

Nou, enerzijds heb ik een hart voor aanbidding en geniet ik er intens van om mensen mee te nemen door middel van bestaande worshipsongs naar het hart van God. De diepte of hoogte (net hoe je het wil noemen) die je regelmatig ervaart tijdens worship is wat ik niet zou willen missen en wat ik stiekem ook nodig heb. Dit zijn vaak ontmoetingen met God waar ik voor leef en waarin ik ontdek wie ik ben.

Anderzijds wil ik mensen met mijn zelfgeschreven teksten en muziek inspireren. Deze muziek gaat over het leven en de verschillende kanten van het leven. Over hoge hoogte en diepe dalen, over vriendschap, familie, huwelijk, kinderen etc. Dit is ook deels wat ik niet vind en hoor in de reguliere kerkdienst. Het leven dat we leven lijkt soms zover af te staan van de (geestelijke) liedjes die we zingen in de kerk. Lange tijd heb ik gedacht dat mijn muziek daarom ook niet past in de kerk. Dat maakte de zoektocht ook lastiger. De laatste tijd heb ik eigenlijk ontdekt dat God zo betrokken is bij alle facetten van het leven. God is niet alleen betrokken als ik mijn aandacht heb op hem en hem ontmoet, maar hij is betrokken bij de alledaagse dingen van het leven. Hij is super persoonlijk. Mijn teksten en muziek gaan hierover en zijn vaak verhalend. Er begint bij mij een geloof te komen dat we juist ook God ontmoeten door middel van verhalende muziek die dichtbij durft te komen. Dat is precies ook wat het verlangen van mijn hart is, mensen door middel van mijn muziek en verhalen meenemen naar het hart van God. Als het ware op reis tussen hemel en aarde…
Dus Kees, waar kunnen wij je plaatsen? Dat kan nog niet. Ik ben niet in een hokje te plaatsen en als ik het hokje ontdekt heb laat ik het je weten. Dus, voor zover ik weet, is er nog geen hokje voor KEES.

#ontdekjeplek #hokjesgeest #hokjesKEES.